Финансовата криза удря строителството по Черноморието (видео)

БГ Бизнес
 

Строителните фирми съкращават персонал и намаляват заплащането

Вече и предприемачите у нас признават, че финансовата криза удря строителството. Прогнозите - поевтиняването на имотите ще продължи. Възможни са и фалити на малки или некоректни компании, както и на подизпълнители.

Големите общини край морето като Варна вероятно ще се окажат сред най-засегнатите от кризата. Значителна част от икономиката тук е свързана с външния пазар, друга - с туризма, който също ще загуби, и трета - с имоти и строителство.

Тази година сделките с имущество само във Варна са със 7 500 по-малко. Първо кризата засегна ваканционните имоти. В момента строителните фирми съкращават персонал и намаляват заплащането.

Очакванията на Камарата на строителите са цената на труда и материалите, които в голяма степен определят стойността на жилищата, да паднат и така цените да се нормализират. Реалната стойност на квадратен метър на прилично качество с добро място е около 800 - 1000 евро. Регистриран е спад около 10 на сто, очаква се поевтиняване с още няколко процента.

"Няма ресурс тази цена да падне повече от 5-10%, тоест за сметка на частта от търговската печалба, която предприемачът ще бъде склонен да раздели с клиента, само и само да си намери клиент. Все пак търсенето вече е ограничено", прогнозира Пламен Андреев, управител на строителна компания.

"Всичко е въпрос на момента - и ако някой от клиентите прецени точно момента, ще си вземе апартамент на хубаво място за 20-30% по-ниска цена от преди, което е сериозно нещо", каза Валентин Вълев, председател на Камарата на строителите – Варна.

Според експертите най-рискови са сделките на зелено, които примамват с по-ниска цена, но не са гарантирани.

„Който се подлъже по това нещо, има огромната опасност, защото никой не знае кризата в каква степен ще се развие или няма да се развие, има огромната опасност да си вложи парите и обектът да не се случи”, предупреди Вълев.

Начин за справяне е инвеститорите да планират по-добре инвестициите си, да ограничат разходите и да подхождат по-разчупено към клиентите.

Дългосрочните прогнози зависят и от самото развитие на кризата, което към момента трудно се предсказва еднозначно. Строители и инвеститори обаче предупреждават, че всяването на паника е вредно и преувеличаванията само подпомагат кризата.

Кризата може да има и оздравителен ефект - от една страна на пазара остават големите играчи, които дават добро качество. От друга - крайбрежието не се превръща в море от бетон и не се удря таванът в презастрояването.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст