Бизнесът против новите санкции в Кодекса на труда

БГ Бизнес
 

Според стопанската камара строгите мерки ще задушат малкия бизнес

Работодателските организации се обявиха против предлаганите от правителството промени в Кодекса на труда. Според експертите на Българската стопанска камара десетократно увеличените глоби за нарушения на трудовото законодателство, вместо да намалят работата в сивия сектор, ще стимулират корупцията.

Снежина Тодорова има малка фирма от 15 души за производство и търговия с трикотаж.  Ако закъснее да декларира в Националната агенция по приходите сключване или прекратяване на договор с работник, санкцията ще бъде 15 хиляди лева. Ако има разминаване в заплатата, върху която тя осигурява работника и заплата, която му дава я грози санкция от 10 хиляди лева, според промените в кодекса на труда предлагани от социалното министерство

"Чиновниците са измислили пак възможност за рушвети. Това е узаконяване на рушветчийството нищо друго", каза Тодорова.

Според експертите на стопанската камара строгите мерки срещу сивата икономика и десетократно завишените санкции за нарушения на трудовото право ще задушат малкия бизнес и ще стимулират корупцията

"Тези размери на санкциите създават предпоставки за корупционни схеми, защото много лесно може да възникне взаимоотношение между работодателя и контролиращия орган за положително уреждане на ситуацията без санкция", каза Димитър Бранков, зам.-председател на БСК.

От стопанската камара предлагат паричните санкции срещу некоректните работодатели за бъдат намалени с една трета, за да проработи мярката.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст