Световната финансова криза се отрази на бизнеса в Търново

БГ Бизнес
 

Секторите строителство и търговия с недвижими имоти са най-засегнатите

Сътресения от световната икономическа криза претърпява и бизнесът във Велико Търново.
Негативното влияние на финансовия крах се усеща най-силно в секторите строителство и търговия с недвижими имоти.

През последните пет години на територията на Великотърновска област дейност развиват над 40 строителни предприемачи. 180 пък е броят на агенциите за недвижими имоти в региона. За същия период статистиката сочи, че 75% от покупките на жилища в града са се осъществявали с банков или ипотечен кредит. От близо месец обаче, „запор" върху бизнеса налага световната финансова криза. Най-засегнати са предприемачите в строителния сектор.

"Все едно да попитате как се чувства един човек болен от рак. Даже и да го знае, че е болен той все се надява", сподели строителният предприемач Илия Илиев.

През изминалите 15 дни Илиев е продал едва 2 апартамента. За сравнение, през същия месец миналата година сделките са достигали до 10 на седмица. От 1991 г. предприемачът осигурява постоянна заетост на 200 строителни работници. Последно е инвестирал в строителство 15 млн. лв. и все още е с ангажименти към купувачите.

От кризата страдат и агенциите за недвижими имоти в региона. Увеличава се броят на огледите на един имот, а намалява броят на сделките. Забелязва се и отлив на чужди инвестиции, който брокерите обясняват с ипотечната криза във Великобритания и съседните й държави.

Според брокерите, въпреки затегнатите условия на банките, моментът е най-подходящ за покупка на имот, тъй като продавачите са склонни да обявят реална, дори по-ниска стойност на продаваното от тях недвижимо имущество.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст