Няма риск за доброволните пенсионни фондове

БГ Бизнес
 

От Асоциацията на доброволните пенсионни фондове увериха, че вече не купуват рискови акции

Няма риск за доброволните пенсионни фондове. Това стана ясно от изказване на заместник-председателя на комисията за финансов надзор Бисер Петков.

По думите му тези фондове имат достатъчна ликвидност, за да изплатят личните вложения на хората, които искат да изтеглят спестяванията си.

Както bTV първа ви съобщи, над 80 милиона лева са изтеглени в последните месеци от доброволните пенсионни фондове, които търпят загуби от срива на световните пазари.

Над 600 хиляди българи са вложили спестяванията си в доброволните пенсионни фондове. В някои от доброволните пенсионни фондове са изгубили 30% от спестяванията на вложителите си поради факта, че са купували рискови акции на борсата. Тъй като фондовете за разлика от банките не гарантират вложенията, клиентите им пред пенсия предпочитат да изтеглят спестяванията си.

"Наистина, сравнено с 9-месечието на миналата година има отлив от вложенията в пенсионните фондове, но то не е в притеснителни размери и другото, което искам дебело да подчертая, че няма доброволен пенсионен фонд, който да не е изплатил средствата на лицата, които са пожелали това", отбеляза Бисер Петков.

Асоциацията на доброволните пенсионни фондове не води статистика колко вложители са изтеглили спестяванията си.

Тенденцията за отрицателна доходност в доброволните пенсионни фондове обаче не е преодоляна.

От Асоциацията на доброволните пенсионни фондове увериха, че вече не купуват рискови акции, а инвестират в инструменти с фиксирана доходност като депозити в банки, корпоративни облигации и държавни ценни книжа.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст