Нови компании под удара на кризата в САЩ (видео)

БГ Бизнес
 

"Ей Ай Джи" и "Фани Мей" отчетоха огромни загуби, "Ди Ейч Ел" съкрати хиляди работни места

След като взе първите си жертви сред банките и застрахователните компании, сега кризата започва да се разпростира на различни нива.

Американската финансова компания "Фани Мей" отчете тежки загуби, докато пазарът на недвижимо имущество в Съединените щати продължава да е в криза. "Ей Ай Джи" получи досега държавни помощи за стабилизиране от 150 милиарда долара. Това е почти двойно повече от предвидената преди около два месеца сума и вероятно също няма да бъде достатъчно. Една от водещите вериги магазини "Съркит Сити" започна процедура по обявяване на фалит, а "Ди Ейч Ел" съобщи, че ще съкрати хиляди работни места.

Акциите на американския автомобилен гигант Дженерал моторс се сринаха с 23% на фондовите борси до най-ниските си нива от 60 години насам.

"Кризата нанася тежки удари върху автомобилната индустрия в страната. Намалява търсенето и пазарът се срива. Хората губят работата си, жилищата си и нямат пари да купуват автомобили", каза Мики Леви, икономист от "Банк ъв Америка".

В отговор на назряващата криза се очаква днес президентът на Световната банка Робърт Зелик да обяви увеличаване на финансовата подкрепа. Това става в навечерието на срещата на върха на Г 20. По време на форума, който ще се проведе през уикенда, лидерите на най-големите 20 икономики в света ще потърсят изход от ситуацията.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст