Заплатите ни били неоправдано високи

БГ Бизнес
 

Ако искаме да останат на тези нива, то неизбежно ще трябва да се примирим с предстоящите сериозни съкращения

Според работодателите заплатите в България са неоправдано високи.

Красимир Дачев е предприемач. Той се занимава се с химическо производство и машиностроене. В момента за него работят близо 5000 души, но до края на годината ще станат с хиляда по-малко. Казва, че съкращенията не го притесняват.

Опитът му през последните девет години доказва, че по-малкото работници не намаляват производителността на труда. Дори обратното. От 2000 г. насам бизнесменът увеличава производството си, докато съкращава работниците.

Аз имам работници, които бяха в Щатите на тези машини, на които ние работим тука и видяха как един работник обслужва три машини, а в България на една машина има двама работника. И това е толкова естествено, толкова на никой не му прави впечатление, допълва Дачев.

Така излиза, че на фона на работата, която вършим, заплатите ни са дори твърде високи.

Миналата година някои работодатели повишиха заплатите с 20 %, а тази с 15%. Това потвърдиха и представители на посредниците за намиране на работа.

И мен да ме поставите в условия да получавам заплата при две възможности - работейки и неработейки - кое мислите, че ще избера? Мога да ви кажа от сега, че ще избера да не работя, каза още Дачев.

Според някои предприемачи, финансовите трудности ще подействат отрезвително на бизнеса в България. Те ще събудят и работодателите и работниците към по-ефективни действия... А от това икономиката ни може само да спечели.

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст