МВФ: Големите икономики ще отбележат отрицателен растеж (видео)

БГ Бизнес
 

Единствено Канада ще продължи растежа си със скромните 0,3%

Новият американски президент ще бъде изправен пред предизвикателството да управлява най-голямата икономика в света в условия на рецесия. Прогноза на Международния валутен фонд сочи, че догодина големите икономики ще отбележат отрицателен растеж.

Прогнозата на фонда сочи, че през 2009 година брутният вътрешен продукт на Съединените щати ще се свие с 0,7%, на Еврозоната - с половин процент, на Япония със 0,2 на сто и на Великобритания с цели 1,3%. Единствено Канада ще продължи растежа си със скромните 0,3 десети.

В най-засегната от финансовата криза страна Великобритания лихвата бе намалена до 3%, което е най-ниското й ниво отпреди създаването на Варшавския договор в средата на 50-те години. Такъв масов спад в растежа на развитите страни се наблюдава за първи път след Втората световна война.

Икономическият растеж ще спре въпреки очертаващата се тенденция за трайно поевтиняване на петрола. Котировките днес спаднаха до 56 долара сорт Брент на борсата в Лондон и до 58 долара сорт Тексаски на борсата в Ню Йорк.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст