1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Узбекистан ще изнася газ само за Русия

БГ Бизнес
 

Москва обаче не би трябвало "да оказва натиск за цените на газа", отбеляза президентът Ислам Каримов

Узбекистан ще продължава да изнася газ главно за Русия и няма да търси алтернативни купувачи в Европа, заяви президентът Ислам Каримов след среща с българския президент Георги Първанов.

Узбекистан изнася газ само за Русия и после тя го изнася където иска, това е така, защото страната има само един газопвровод, датиращ от съветско време, уточни Каримов.

Въпросът за енергийната сигурност на Европа и износът на газ от Централна Азия към Европа не присъства в плановете на Узбекистан, добави узбекистанският президент. Според него Узбекистан няма алтернативни пътища за износ. Страната няма достъп до море и граничи с Афганистан и четири централноазиатски страни - Казахстан, Туркменистан, Киргизстан и Таджикистан.

В същото време Каримов отбеляза, че Москва не би трябвало "да диктува или да оказва натиск за цените на газа".

Георги Първанов е на тридневно посещение в Узбекистан, като една от целите на визитата е да се даде тласък на проекта за газопровод "Набуко". 3000-километровата тръба трябва да допринесе за снабдяването на Европа с каспийски газ, заобикаляйки територията на Русия. Трасето ще преминава през Турция, България, Румъния и Унгария, за да стигне до Австрия.

Президентът на Узбекистан съобщи днес, че страната му изнася годишно 17 милиарда куб. метра газ, като се очаква обемът на износа да достигне 25 милиарда куб. метра през следващите години. Ташкент изнася и малко природен газ за съседните Таджикистан, Киргизстан и Казахстан.

Очаква се в бъдеще Узбекистан да се превърне, заедно с Казахстан, в транзитна страна за природния газ от Туркменистан, който строи огромен газопровод до Китай.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии