Очакват скок на безработицата в България (видео)

БГ Бизнес
 

Валутният борд смекчава ефекта от глобалната криза върху България, каза Стив Ханке

Скок на безработицата в България през следващата година прогнозира бащата на валутния борд у нас Стив Ханке. Причината е очакваното забавяне на темповете на развитие на икономиката. Стив Ханке участва в започналия днес в София 10-и Икономически форум в Югоизточна Европа.

Точно валутният борд смекчава ефекта от глобалната криза върху България, смята Стив Ханке. Заради него няма риск страната да изпадне във валутна криза, както се случва в Унгария, Мексико, Бразилия.  

"Но въпреки позитивите, които България ще извлече от валутния борд, със сигурност икономическият растеж ще се забави значително. С него ще са забави и инфлацията, а по всяка вероятност ще се свие и дефицитът по текущата сметка. Вероятно ще трябва да изчакаме до края на 2009 г. преди да може да се даде по-точна прогноза", каза проф. Стив Ханке.

Според него макар и стабилна, българската банкова система е уязвима, тъй като финансовите институции разчитат на заеми от чужбина, с които да финансират отпускането на кредити. А, ако в един момент банките - майки поискат средствата си обратно, това ще повлече икономиката на страната надолу.

"България е в силна позиция, но няма място за успокоение. Страната ви трябва да се повишат уменията и квалификацията на работната сила, да се увеличи броят на студентите и да се повиши качеството на образованието. Нужна е силна база от квалифицирана работна ръка, за да сте конкурентоспособни на световните пазари", каза управителят на Световната банка за България Флориан Фихтл.

Професор Ханке предупреди, че предстои драматично забавяне на пазара на недвижими имоти, защото хората няма да искат да теглят кредити. Предупреди още за опасността политиците да всяват паника у обществото и като се аргументират с мерки срещу кризата, значително да увеличават публичните разходи.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст