ДКЕВР обмисля как да намали поскъпването на парното (видео)

БГ Бизнес
 

Възможно е да се повиши и цената на тока за промишлеността

Освен парното, токът за индустрията също може да поскъпне от 1 декември. Това съобщи председателят на държавния енергиен регулатор Константин Шушулов. Мярката обаче ще позволи на комисията да ограничи поскъпването на парното и скокът на цената ще е с по-малък процент.

Обсъжда се и възможността парното да се плаща на равни вноски през цялата година. Така бюджетът на домакинствата няма да се натоварва толкова много през зимата.

Освен цената на парното, енергийният регулатор ще вдигне и цената на тока, който Топлофикациите произвеждат и продават на държавната НЕК. Това ще оскъпи още себестойността на електричеството, продавано от държавната НЕК. Комисията обаче няма да позволи извънредно повишаване на тарифите за бита.

"Министерството иска да вдигнем цената на топлинната енергия само, а ние искахме да вдигнем и цената на тока от централите, иначе цената на топлинната енергия ще е много висока и неравномерна", обясни Шушулов.

Така увеличението на тока ще се усети само от индустрията и фирмите износители. Петролът днес удари ново дъно на международните борси. В Лондон цената за барел петрол сорт Брент днес падна на 59 долара. Въпреки това Константин Шушулов все още не може да прогнозира как това ще се отрази на цената на природния газ.

"Надявам се да няма ново увеличение на цените на топлинната енергия от януари", каза Шушулов.

Булгаргаз ще обявят най-рано в началото на декември прогнозата си за нова цена на синьото гориво от януари 2009 г.

И още по темата парно - предвид прогнозите за рязък спад на температурите в края на седмицата, очакванията, че радиаторите в домовете ни ще заработят стават все по-големи. От "Топлофикация - София" обаче обявиха, че не са готови за отоплителния сезон. Причината - подаваното количество природен газ към дружеството е на минималния праг.

От Столична община днес обявиха, че преговори за съдбата на софийското парно ще водят вече само с премиера Станишев. Решението взели защото, ресорният министър Петър Димитров вече два месеца разигравал абсурдно фиаско, което пречело на дружеството да излезе от кризата.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст