Монтираме нов тип топломери (видео)

БГ Бизнес
 

Устройствата ще струват средно 60 лв., ще има и нов тип сметки за парно

Сметките за парно в цялата страна ще се пишат по нов образец, като идеята е да бъдат по-ясни и разбираеми за абонатите. В същото време Министерството на икономиката и енергетиката готви задължително въвеждане на ново поколение радио топломери от догодина. Това ще натовари семейният бюджет допълнително. Така, семейство в двустаен апартамент ще трябва да плати за новите устройства по още 220 лева, а старите да изхвърли на боклука.  И още една новост - домакинствата в Западна България ще могат сами да си отчитат електромерите и да диктуват показанията за консумацията на ЧЕЗ по телефона.

Опцията за отчитането на електроенергията по телефона съществува и сега, но ЧЕЗ не са я рекламирали, коментира енергийният министър Петър Димитров. Министерството се е споразумяло с дружеството абонатите да избират - обявяват потреблението си по телефона или пък да продължат да бъдат отчитани от инкасатори. От ЧЕЗ заявиха, че не могат да кажат от кога ще въведат услугата отчет на електромер по телефона.

Тези дни енергийното министерство ще публикува нови образец на сметка за парно, която ще получаваме от топлофикациите.

"Надявам се още тези дни да я качим новата сметка в интернет за да може медиите и хората да я разгледат и сами да преценят ясна ли е или не и дали ще им свърши това работа", каза министър Петър Димитров.

Министерството готви наредба която ще ни задължи от догодина да сменим сегашните топломери с ново поколение радиоустройства. С тях служителите на топлинните счетоводители ще отчитат потребеното през зимата топло направо от улицата, без да се налага да влизат в дома ни и да ни ангажират с часове за посещение. Данните се предават от топломера по радио вълни и постъпват в компютърен терминал. На пазара се предлагат и водомери с опция за дистанционно радио отчитане.

Един радио топломер с монтажа сега струва около 55 лева. Старите топломери не е задължително да бъдат сменени веднага догодина, а чак когато батерията на сегашните топломери се изтощи напълно.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст