Малките предприятия се борят за оцеляване

БГ Бизнес
 

Бизнесът в България няма желание за включване в общи действия и партньорства, показва доклад на ПРООН

Икономическата активност на малките и средни предприятия в България след прехода е насочена главно към оцеляването им, отколкото към максимализиране на печалбите. Това сочи доклад за развитието на социалното предприемачество в Европа на Програмата на ООН за развитие и Европейската изследователска мрежа. Документът беше представен от Мая Няголова, директора на отдел "Публични комуникации" в българското представителство на ПРООН.

Според доклада у нас има слаба гражданска позиция и нежелание за включване в общи действия и партньорства, както и разрушеното доверие в някои НПО и фондации.

В България все още на социалните предприятия се гледа като на застъпнически организации, а не като  на равнопоставени "актьори", които могат да участват в предоставянето на иновативни социални услуги. За разлика от нашата страна в Западна Европа този сектор процъфтява.

Основните пречки, според доклада, които спират развитието на социалното предприемачество е липсата на гъвкава правна регулация, недостатъчното финансиране, липсата на капацитет, неефикасни публични политики.

Създаването на благоприятни условия за развитие на този сектор предполага създаването на подходяща правна регламентация, институционална среда, финансова и бизнес подкрепа, данъчни преференции и популяризиране на европейските практики в тази насока.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст