1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Парите за втора пенсия се топят (видео)

БГ Бизнес
 

Няма опасност за изгубване на всички пари, загубите ще бъдат наваксани с времето, обещават от фондовете

Един от най-тежките ефекти от срива на българската фондова борса е, че започнаха да се топят спестяванията на хората в доброволните пенсионни фондове. Вчера в bTV Новините ви запознахме с клиент на един от тези фондове, на когото  близо една четвърт от вложените средства за втора пенсия вече са се стопили. И днес продължаваме да следим темата за това какъв е мащаба на проблема с доходността на доброволните пенсионни фондове и има ли опасност да загубим парите си.

Световната финансова криза вече се отразява на компаниите, които управляват и трябва да умножават парите на хората, решили да пестят за втора пенсия на старини.

"Във време, в което всички инвеститори реализират загуби и заспиваме и се събуждаме с новини за световната криза, в никакъв случай не може да се твърди, че българските пенсионни фондове нямат проблем с доходността", отбеляза Даниела Петкова, Асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

"Ако трябва да сравнявам пенсията, която би получил тази година в сравнение с тази, която би могъл да получи миналата година, но ако е имал това право, би била по-ниска с около 20%. Но в момента, в който тази отрицателна корекция, която е валидна за целия пазар започне да се възстановява, тя ще бъде увеличена', каза Петкова.

Около 1/4 от парите на клиентите на доброволните пенсионни фондове са депозирани в банките, това им дава сигурност като за всеки друг банков депозит. Един от най-рисковите начини вашият фонд да ви осигури по-висока доходност е като купува акции на фондовата борса. Сривът там обаче води до солидни загуби.

"Нека вземем българските акции - 65% има корекция, но тези фирми са най-големите, те продължават да работят, проблем би бил ако всички те фалират - тогава пенсионните фондове биха си загубили парите", каза експертът.

По думите й няма опасност вложителите в допълнителните пенсионни фондове да загубят парите си: "Колкото и рискова да е  една политика това може да доведе до отрицателна доходност, но не и до изгубване на всички пари", каза Петкова.

Спестяването за пенсия е дълъг процес, напомнят от фондовете - затова днешните загуби ще бъдат наваксани с времето и не са показател за проблем с осигуровката ви за старини.

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии