Бойко Борисов: Поставеното условие от държавата е неизпълнимо от общината

БГ Бизнес
 

Столичният кмет посочи, че "Топлофикация София" е била източвана с години с цел да се декапитализира и да се продаде на "стратегически инвеститор"

Поставеното условие от държавата за предоговаряне на гаранциите на заемите на "Топлофикация София" от страна на общината е неизпълнимо от нас, защото то е в ръцете на държавата, обясни пред журналисти кметът на София Бойко Борисов. Имаме информация, че на питане на Министерството на икономиката и енергетиката към ЕБВР за съгласие за предоговарянето на гаранции, от банката са отговорили, че не възразяват, ако бъдат променени законът за общинския дълг и регулативната наредба за цената на парното и природния газ, посочи Борисов. Това обаче зависи само и единствено от държавата, допълни той.

Председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов започна своя коментар с думите, че се е оказал "лош пророк по повод на плановете за "Топлофикация София", след като СОС взе решение за увеличаване на капитала на дружеството с 55 млн. лв.". Държавата сложи край на едно наше екзотично решение за справянето с проблема на дружеството, посочи Иванов. Взехме това решение с оглед да се спаси отоплителният сезон, но позицията на държавата днес ни кара да мислим, че сме нарушили някакви планове.

Столичният кмет посочи, че "Топлофикация София" е била източвана с години с цел да се декапитализира и да се продаде на "стратегически инвеститор", какъвто правителството ще осигури срещу комисионна. "Настоявах за среща с премиера, но до ден-днешен нямам отговор, допълни той. Дотам ли я докараха, че за да решат проблема, изпращат днес адвокат с пълномощно от министъра да гласува против", продължи Борисов. Адвокатът, който представляваше държавата на днешното Общо събрание на акционерите на "Топлофикация София", гласува против увеличаването на капитала на дружеството.
 
Борисов подкрепи председателя на СОС с думите "явно ни вкарват в предварителен сценарий, където има договорени комисионни".

По думите на Бойко Борисов желанието на държавата е да накара общината да каже: "Вземете "Топлофикация София"." Действията на правителството нямат логично обяснение, те дезертират, бягат от отговорност, посочи столичният кмет.

Поех цялата политическа отговорност, взехме решение за 55-те млн. лв., за да се оздрави предприятието, а след това да се водят преговори със стратегически инвеститори, каза Борисов. "Повече от това не можем да направим - хората, като им стане студено, да ходят на "Дондуков", посочи той. От стъпките и действията на правителството излиза, че те искат да извлекат политически дивидент, да кажат, че кметът дезертира от проблема", заяви Борисов.

Андрей Иванов припомни, че вземането на решението за 55-те млн. лв. е било трудно, тъй като с тези пари се строят детски градини. "Проблемът не е в краткосрочните задължения към "Булгаргаз", каза Иванов. "Тепърва ще анализираме това, което се случи днес, може то да е свързано със създаването на енергиен холдинг", посочи още Иванов.

По думите му вече може да се очаква и писмо от МИЕ, че ако Столичната община не прехвърли своя дял на държавата, ще се спрат доставките от "Булгаргаз". "В никакъв случай не бихме прехвърлили целия капитал, който е наша собственост", посочи Иванов.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст