Готвят ново поскъпване на парното

БГ Бизнес
 

Възможно е увеличение и през декември, и през януари

Не е възможно да няма ново поскъпване на парното през този отоплителен сезон, защото иначе топлофикациите няма да издържат. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране проф. Константин Шушулов. В момента се подготвя становището на комисията за промяна в Наредбата за топлоснабдяване и предстои тя да бъде внесена в Министерския съвет.

Шушулов посочи, че комисията е забавила внасянето на становището си, защото междувременно Министерството на икономиката и енергетиката е внесло предложение отражението на повишаването на цената на горивото да става само върху цената на топлинната енергия. Според енергийния регулатор това ще доведе до значително повишаване на цената на топлоенергията, затова членовете на комисията предлагат при увеличаване цената на горивото да поскъпва и електроенергията от комбинирано производство. Според Шушулов, така парното няма да се повиши драстично.

Шушулов посочи, че трябва предложенията на ДКЕВР и министерството да се синхронизират, за да бъде приета промяната в Наредбата за топлоснабдяване.

"Очевидно е, че ще вървим в посока на корекция на цените на парното, заедно с цените на природния газ. Топлофикационните дружества могат да издържат на промяна на цената на горивото в рамките на 2-3%, защото нормата им на възвръщаемост е около 7 на сто", добави  Шушулов.

Фактът, че е възможна промяна на цената на топлинната енергия, при промяна на цената на природния газ, означава, че е възможно поскъпване на топлоенергията и през декември, и през януари, но не е желателно, коментира Шушулов.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст