КНСБ иска по-висока минимална работна заплата

БГ Бизнес
 

Синдикатът прогнозира повишаване на безработицата в резултат от световната финансова криза

КНСБ ще настоява пред правителството минималната работна заплата да бъде по-висока, а не както управляващите предлагат -  да е 240 лева. Това заяви днес в Пловдив лидерът на синдикалната организация д-р Желязко Христов. Изказването му бе по повод на предстоящото заседание на съвета на управляващата коалиция, на което ще се обсъди проектобюджетът за 2009 година.

Според Желязко Христов при определяне на най-ниския праг на възнаграждение трябва да се отчетат обезценката на живота у нас и нивата в останалите страни-членки на Европейския съюз. Според него в условията на световна финансова криза повишаването на минималната заплата ще увеличи приходите в българската финансова система, защото все още много хора се осигуряват върху най-ниските прагове.

Лидерът на КНСБ прогнозира повишаване на безработицата поради закриването на работни места като пряк резултат от финансовата криза в САЩ и в страните от ЕС. Синдикатите ще настояват в бюджета за 2009-а да се предвидят пет процента от Брутния вътрешен продукт за средно образование и шест процента - за здравеопазване.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст