Страните от Г-7 са загрижени от непостоянството на курса на йената

БГ Бизнес
 

На места борсите спряха работа след рекорден срив на акциите

Финансовите министри и шефовете на централните банки на страните от Г-7 изразиха загриженост от прекалената непостоянност на курса на йената. Те декларираха и готовност за сътрудничество в борбата с нестабилността на пазарите. В някои страни борсите спряха работа след рекорден срив на акциите.

Японският премиер Таро Асо обяви редица нови мерки за борба с финансовата криза, сред които увеличаване на държавния фонд за рекапитализиране на банки при необходимост. В общо комюнике групата на седемте най-развити държави изрази загриженост заради евентуалните негативни последици за икономическата и финансова стабилност от непостоянството на йената.

"Силната йена не е нещо толкова лошо за Япония. Трябва да мислим и за положителните страни, не само за отрицателните. Вестниците обрисуват ситуацията, сякаш утре нацията ще се взриви. А това не вярно. Целият свят в момента следи събитията в Япония с надежда", заяви Таро Асо.

В декларацията на страните от Г-7 се изтъква, че внимателното наблюдение на пазарите ще продължи и, когато е необходимо, ще бъдат предприемани необходимите действия. Спадът на борсите обаче продължава. Индексът Никей на Токийската фондова борса тази сутрин спадна до ниво, което е най-ниското от 1982 година насам.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст