1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Очаква се поскъпване на компютърната техника

БГ Бизнес
 

Причина за по-високите цени е по-скъпият долар

Поскъпването на долара ще се отрази на цените на техниката, внасяна от Азия. Очаква се това да стане до месец, когато складовите наличности на компютри и лаптопи се изчерпат. Новата техника ще дойде с коригирани цени спрямо по-високия долар - това сочат наблюденията на големите вносители на черна и бяла техника.

Ако искате да си купите компютър или лап топ - сега е моментът, защото компютрите все още са на старите цени. След изчерпването на складовите наличности, до месец, в големите магазини азиатската техника ще бъде с коригирани цени пропорционално на поскъпналият долар.

"Ще има покачване на цените в стоките с азиатски произход, които се пазаруват в долари, а това са персонални компютри, монитори, лап топи - бялата техника се пазарува и произвежда в Европа", заяви Йордан Вакъвчиев.

Поскъпването на долара няма да оскъпи останалата битова техника, категорични са основните вносители на черна и бяла техника. Причината е, че независимо дали пералнята или телевизорът са с азиатска марка - те се договарят в евро от европейските офиси на азиатските производители.

"Не бих казала, че нивата в курса на долара оказват някаква промяна при нас - даже напротив от два дни насам ние сваляме цените на едра бяла - въобще на всичко - перални, хладилници от определени марка - така че, ако това успокои клиентите, засега доларът не оказва никакво влияние", обясни Елена Шаламанова.

Скъпият долар няма да осуети коледните намаления,

категорични са търговците.

"Коледни промоции ще има със сигурност просто ще бъдат намалени стоки, които не са произведени в Азия, не са купени с долари - от друга страна, технологично поевтинява всяка стока - там са динамични цените - така че, това е една малка част от причината за цената на една стока", допълни Йордан Вакъвчиев.

В магазините за битова техника засега не се наблюдава отлив на клиенти заради финансовата криза, няма и презапасяване със стоки.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии