Има готовност за по-скъпо парно от 1 ноември (видео)

БГ Бизнес
 

Очаква се правителството да гласува промените в Наредбата за ценообразуване

Енергийният регулатор е в готовност да увеличи цената на парното от 1 ноември, стига правителството да успее да гласува тези дни промените в Наредбата за ценообразуване, така че топлото да поскъпва повече от веднъж в годината.

Междувременно Константин Шушулов критикува "Топлофикация"-София, че абонатите може да плащат наполовина по-ниски сметки за парно, ако намери финансиране за нова когенерационна мощност.

Ако намери инвеститор или заем, дружеството ще произвежда драстично повече ток и с парите от неговата продажба ще поддържа много по-евтино парно, обясни Шушулов. Той изрази съжаление, че "Топлофикация" и нейните собственици не правят нищо по този въпрос.

Комисията се въздържа от прогноза с колко още ще скочи парното тази зима. Очаква се топлото да поскъпне поне с 10 – 12%. Държавният регулатор ще задължи топлофикациите да поемат на свои разноски разходите за извънредно отчитане на топломерите на абонатите през отоплителния сезон.

Ще се стараем потребителите да не плащат нищо за отчета на топломерите, увери председателят на енергийния регулатор. По-рано днес вицепремиерът Ивайло Калфин потвърди пред журналисти, че промените в Наредбата за цената на парното ще бъдат приети до края на следващата седмица.

Общите сметки за парно газят правата на гражданите

Тези сметки ще затруднят хората и ще улеснят топлофикационните дружества, заяви националният омбудсман. Така Гиньо Ганев отхвърли подготвяната в закона схема "един вход- една сметка", която предвижда всички, които живеят в блокове и кооперации, да създадат сдружения и да плащат колективни сметки за парно.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст