Холандия инжектира 10 млрд. евро в Ай Ен Джи

БГ Бизнес
 

В Русия: Граждани започнаха спешно да теглят влоговете си от банките

Холандското правителство обяви, че ще инжектира 10 милиарда евро в холандската банкова и застрахователна група Ай Ен Джи. Така кабинетът ще укрепи капиталите й.

Министърът на финансите Воутер Бос заяви късно снощи в Амстердам, че тази мярка е необходима, въпреки че банката не е заплашена от фалит. Министърът посочи, че Ай Ен Джи е стабилна финансова институция, но обстановката на пазара е толкова непредсказуема в момента, толкова рискова, че е в интерес на групата да укрепи капитала си.

Бос припомни, че правителството е обещало да вземе всички мерки, за да защити вложителите. Ай Ен Джи обяви в петък, че за третото тримесечие на годината загубите й в резултат на финансовата криза се очаква да достигнат 500 милиона евро.

В Русия има вълна от съкращения

в промишлеността, а руските граждани започнаха спешно да теглят влоговете си от банките, информира вестник "Независимая газета". Изданието пише, че попадналите в затруднение банки са започнали по всякакъв начин да препятстват отлива на средства.

Въведени са високи комисиони за предсрочно теглене на влогове, които достигат дори до 1/4 от депозита. Също така се ограничава тегленето на суми, в това число и от дебитните карти, на които гражданите получават заплатите си. Отделни банки въобще са престанали да дават пари.

"Независимая газета" посочва, че много банки нямат какво да дават. Събраните от вложителите пари са раздадени във вид на кредити, а няма никакъв начин за рефинансиране, пише изданието.

Двамата основни ръководители

на френската банка "Кес д'eпарн" подадоха оставка. Напускането на президента и на генералния директор дойде, след като в петък банката, която е символ на сигурност за милиони френски притежатели на спестовни сметки, обяви, че е загубила 600 милиона евро заради необмислени рискове, поети от трима нейни дилъри в разгара на борсовия срив.

 

Конфликти и сигурност

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст