И българите инвестирали в диаманти заради кризата

БГ Бизнес
 

Европейците държат към 7% от спестяванията си в диаманти

В условията на криза българите са започнали да инвестират в диаманти. Именно покупките на източноевропейци, китайци и индийци са предотвратили спад в продажбите на тези скъпоценни камъни.

Татяна живее в Белгия от 10 години и работи за една от фирмите на най-голямата диамантена борса в света - в Антверпен. "В днешно време съм убедена, че много от хората, които имат възможност да инвестират, биха били по-доволни да имат в сейфа си диаманти, отколкото ценни книжа или акции", казва тя.

Последните три-четири месеца има много голямо броежение в диамантерския квартал, виждаме много повече непознати лица, допълна Татяна. Тя е омъжена за наследствен диамантер.

"Диамантерските офиси са много малки. Всъщност не е необходимо да имаш огромен офис, за да имаш такава търговия - трябва ти една стая, сейф, пинцета, лупа и една везна - това е", обяснява Татяна.

Цената на диаманта

се определя от четири характеристики – големина (карати), чистота, цвят и полировка. Те не значат нищо, ако камъкът не е придружен с международен сертификат. На борсата диамант от един карат в най-хубавия цвят и чистота струва 18-19 хил. долара. Най-ценният е този, който е безцветен, абсолютно прозрачен.

Европейците държат към 7% от спестяванията си в диаманти. Собствениците на най-големите камъни са отбелязали миналата Коледа с 30-процентно поскъпване. Скокът се обяснява с това, че все повече се увеличават хората, които искат да имат диамант, а камъните са ограничен брой в света.

В България клиентите пазаруват бижута на цени от 600 до 20 хил. лева. Противниците на диамантената треска твърдят, че да се инвестира в тях е рисковано, защото цената се контролира от производителите, които не допускат до пазара всички добити качествени диаманти.

Търговците с диаманти изтъкват, че цената им не е падала нито веднъж за последните сто години и изпреварва инфлацията.

 

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст