Богати руснаци инвестират в картини

БГ Бизнес
 

"Сотбис" организира изложба в Москва, за да заинтригува колекционерите преди началото на сезона на търговете в Лондон и Ню Йорк

Богатите руснаци започнаха да инвестират в произведения на изкуството. Това породи огромен интерес към изложбата на световноизвестни художници, организирана в Музея на съвременното изкуство в Москва.

В експозицията са включени 70 творби от класици като Франсис Бейкън, Едгар Дега, Джеф Кунс, Анри Матис, Клод Моне и Пабло Пикасо.

Аукционната къща "Сотбис" организира изложбата, за да заинтригува колекционерите преди началото на сезона на търговете в Лондон и Ню Йорк. Общата стойност на картините се изчислява на близо четвърт милиард долара, а интересът към тях е огромен. Експерти смятат, че по време на икономическа криза цената им се повишава, тъй като според инвеститорите пазарът на художествени произведения е един от най-стабилните.

"Хората в Русия ще започнат масово да влагат парите си в произведения на изкуството. Според мен това е правилно, защото изкуството винаги е стабилно и не се влияе от кризите. То преживява времето и е сигурно убежище по време на финансова криза", смята Василий Цверели, изпълнителен директор на Московския музей за съвременно изкуство

През последните години цената на картини, рисувани от руски художници, непрестанно се повишава, тъй като руските олигарси подеха кампания да върнат руското културно наследство в родината. Напоследък влиянието им се засили до такава степен, че те започнаха да определят тенденциите на световния пазар за художествени произведения.

 

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст