Финансова криза се отразява и на бизнеса с имоти по Черноморието

БГ Бизнес
 

Брокерите от Варна обаче очакват на север пазарът на имоти да продължи да се развива

Световната финансова криза се отразява и на бизнеса с ваканционни имоти у нас. Това казват брокери. От година и половина на пазара на ваканционни имоти по Черноморието се наблюдава известен спад на търсенето, заради ипотечната криза във Великобритания и Ирландия, от където бяха основните купувачи. Сега руснаците заемат немалка част от вложенията в този сектор и попълват мястото на старите играчи с плащания в кеш. Какво купуват руснаците?

"Забелязва се търсене основно на имоти с по-високо качество - не се закупува вече на всяка цена. Купуват се по-луксозни апартаменти и жилища от хора, които искат да ги ползват за себе си", обясни Любен Джубрилов, инвеститор в "Слънчев бряг".

Според брокери от Бургас, новите играчи на пазара на ваканционни имоти по Южното Черноморие не купуват толкова масово, колкото британците и ирландците преди време. Това, според експерти, говори само за едно:

"Световната финансова криза дава своя негативен отпечатък върху имотите в България и най-вече на имотите край морето. Наблюдаваме спад в цените на ваканционните имоти", съобщи Дончо Парапанов, управител на брокерска агенция.

Изключение правят имотите на първа линия, чиито цени не само, че не падат, но на места дори се покачват.

В курорта "Слънчев бряг", например, се продават апартаменти и за 550 евро за квадратен метър. Според брокери проблемът там обаче е не толкова в загубата на старите купувачи, а в грозното презастрояване и в липсата на инфраструктура.

За разлика от колегите си в Бургас, брокерите във Варна се съмняват, че финансовите сътресения в Европа ще се отразят върху бизнеса с недвижими имоти край нашето море.

На север очакват пазарът на ваканционни имоти да продължи да се развива. Експертите не смятат, че ще има значително поевтиняване - едно, заради силния интерес на чуждестранните клиенти, и второ, защото таванът на цените все още не е стигнат.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст