ВиК-Врана прибира коли на длъжници

БГ Бизнес
 

Всеки месец юрисконсултът на дружеството завежда по 50-60 дела

Във Варна съдия изпълнители са описали четири коли на длъжници на ВиК. Освен автомобили са запорирани земеделски земи и недвижими имоти на некоректни абонати.

Около 7 милиона лева са задълженията към ВиК-Варна през последните години. Сумата е постоянна заради трупащите се лихви. В сравнение с други градове събираемостта все пак е добра - в София например несъбрани са около 35 милиона лева.

За разлика от топлофикациите, водоснабдителното дружество няма значими длъжници големи компании и предприятия. Парите се трупат главно, защото граждани отлагат плащанията за вода с по няколко месеца - знаят, че няма да им я спрат, както тока, ако не си платят.

Всеки месец юрисконсултът на ВиК-Варна Галин Иванов завежда по 50-60 дела. Първо абонатът получава покана за доброволно плащане с посочен срок. Ако не внесе част от сумата или не поиска разсрочване, се завежда дело. Обикновено, когато бъде уведомен от съда, неизрядният плаща.

"След като получим изпълнителен лист, ние отново изчакваме във времето период 10-15-20 дни и ако отново длъжникът не дойде да погаси своите задължения, вече със съдебно-деловодните разноски ние завеждаме изпълнително производство", обяснява Иванов.

Процедурата е бърза, а таксите са увеличени и възлизат по около 200 лева. Делата най-често са за задължения между 200 и хиляда лева.

"Не е в приоритетите на дружеството да събира вещите на длъжниците. В никакъв случай. Това го правим с една мярка, длъжникът да разбере, че просто тези суми трябва да се заплатят", отбелязва юрисконсултът.

Водоснабдяването е един от основните проблеми във Варна. Всеки ден аварии оставят без вода по няколко квартала. Причината е в остарялата и износена мрежа. Ако хората си плащат редовно, натрупаните от дългове милиони левове могат да се използват за ремонти и обновяване на съоръженията. Така броят на повредите ще намалее и потребителите ще са "на сухо" по-рядко.

 

 

Глобалното затопляне

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст