US посланик: Важно е да получавате петрол от повече източници

БГ Бизнес
 

С Бойдън Грей, специалният пратеник на САЩ по енергийна сигурност, разговаря Ирина Алексиева

За България е изключително важно да получава петрол и газ не само от един източник. Това заяви в интервю за bTV специалният пратеник на САЩ по енергийна сигурност посланик Бойдън Грей. Според него страната ни трябва да развива ядрената си енергетика.

Бойдън Грей смята още, че повишаването на цените на петрола има и положителен ефект - така се развивали алтернативните енергийни източници. Едва ли при сегашната ситуация на пазара обаче ще видим 200 долара за барел в обозримо бъдеще, отбеляза той.

Как страна като България може да развива алтернативи?
Едно от нещата, които България може да направи, е да развива ядрената си енергетика, което ще се приветства както в Европа, така и в Съединените щати. Подобна политика е необходима не е само заради високите цени на петрола, но и заради измененията в климата

Смятате ли, че в момента Европа разчита твърде много на енергийни доставки от Русия?
Смятам че диверсификацията е добро нещо, наличието на повече конкуренция също. Особено в тази част на Европа, където зависимостта от руски газ е по-голяма. (Според Грей страната ни трябва да работи и по развитието на алтернативни източници на енергия. Дори това да бъде свързано с отпускането на държавни субсидии).

Ние работим с Русия по няколко енергийни проекта. Има ли конкуренция между проектите, които се подкрепят от Русия и тези от САЩ?
Смятаме, че Русия е изключително важна страна, по пътя на световната икономика напред. Те имат основни ресурси. Но трябва да има конкуренция. България и съседните страни трябва да имат избор в конкуриращи се източници на доставки.

Какво ще се случи с проекта "Набуко" от тази гледна точка?
Все още незнам, но смятам че евентуално ще се случи. Може би преди това, друга по-малка тръба ще бъде реализирана. Проектът "Ти Джи Ай", който ще пренася синьо гориво от Азербайджан за Италия, може би ще е първият реален пренос на каспийски газ към Европа. Но аз смятам, че "Набуко" еветуално ще го последва

Бойдън Грей е категоричен, че България ще има полза от това, че пътят на газа минава през наша територия.

 

 

Глобалното затопляне

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст