Италианското правителство гарантира депозитите до 103 000 евро

БГ Бизнес
 

Това е предпазна мярка и не е продиктувано от необходимост, заяви управителят на централната банка  

Италианското правителство прие късно снощи спешен декрет за гарантиране на всички банкови депозити до 103 000 евро. Мярката има за цел да засили доверието на италианските вложители, които и сега се ползват с най-голяма защита на депозитите си в Европа.

Премиерът Силвио Берлускони заяви, че италианската банкова система разполага с достатъчно ликвидни средства, за да гарантира, че нито един италиански спестител няма да изгуби парите си. Той увери вложителите, че не рискуват нищо.

"Никой не бива да се плаши. Няма никакви причини за безпокойство. Нито една банка няма да фалира. Не е необходимо да си теглите парите. Матраците не са по-сигурно място от банките в Италия", заяви Силвио Берлускони.

Управителят на италианската централна банка подчерта, че гарантирането на влоговете е предпазна мярка, а не е продиктувано от необходимост. Министърът на икономиката Джулио Тремонти заяви, че системата за гаранции в страната досега работи и решението на правителството е просто за презастраховане.

Министърът изтъкна, че държавата застава зад банките и затова банкрути няма да има, въпреки че някои финансови институции в Италия изпитват затруднения.

Председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише призова дилърите по световните борси да се осъзнаят и да не надценяват опасностите. Той заяви, че прекомерният песимизъм е много лош съветник. По думите на Трише централните банки са дали "сигнал на доверие към пазара". Той изтъкна, че има възможност за ново понижаване на лихвите.

Гърция и Кипър ще внесат в парламента законопроекти за защита на влоговете на своите граждани. Най-малкият гарантиран размер на депозитите ще бъде до 100 000 евро.

Междувременно акциите на заплашената от фалит френско-белгийска банка "Дексия" скочиха с 25 процента, след като Франция, Белгия и Люксембург обещаха заедно да гарантират заемите й.

Най-голямата исландска банка "Кауптинг" мина изцяло под контрола на държавата. Тя стана третата национализирана банка от началото на седмицата. Ирландия обеща държавни гаранции на влоговете в пет чуждестранни банки. Според опозицията тази мярка може да струва на данъкоплатците повече от 600 милиарда евро, отбелязва Франс прес 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст