Финасовият министър отхвърли предложението за по-високи заплати

БГ Бизнес
 

Според Орешарски доходите реално са нараснали с 27% и всяко ново повишение ще увеличи безработицата

Финансовият министър Пламен Орешарски и КНСБ не са на еднакви позиции за увеличението на заплатите през 2009 год. Това стана ясно на публичната дискусия "Социални цели и последици на Бюджет 2009", която се проведе в централата на КНСБ.

Предвижданото увеличение на заплатите от 10 на сто, без да се определят централизирано средни брутни работни заплати, едва ли ще е достатъчно, за да се води активна подоходна политика, отбеляза лидерът на КНСБ Желязко Христов. По думите му определеният размер на минимална работна заплата от 240 лв. не се основава на прозрачен и общоприемлив подход. КНСБ предлага при очертаващата се линия на бедност тази заплата да е кръгло 260 лв.

Синдикалистите настояват още да се осъвремени и наредбата за договаряне на работната заплата при засилване ролята на колективното договаряне на браншово ниво и в бюджетната сфера.

Министър Орешарски посочи от своя страна, че миналата година доходите на населението в България реално са пораснали с 27 процента и всяко по-нататъшно неразумно увеличение по думите му ще доведе до по-висок процент на безработицата. Той подчерта, че най-важно за страната сега е да се запази макроикономическата рамка.

Финансовият министър обаче посочи, че до внасянето на Бюджет 2009 най-вероятно ще се преоценят някои макроикономически параметри. Със сигурност обаче икономическият ръст у нас ще е по-голям от средния в еврозоната, прогнозира Орешарски.

Най-вероятно и при новия бюджет данъчната политика ще е насочена към запазване на нивата от 10%. Данъчните приходи с новия бюджет ще се изпълнят около 100%. През следващите две години планираме "паузи" по отношение нивата на акциза на горивата, каза още Орешарски. По думите му на този етап терминът "криза" е пресилен.

Поддържането на висок икономически растеж ще става чрез намаление на осигурителната тежест с 2,4 на сто, като целта е по-нататъшно намаляване на разходите на труд, каза още министърът. Осезателното увеличение на осигурителните прагове ще позволи да приложим и у нас швейцарското правило при пенсиите, смята финансовият министър. Възможно е от юли догодина пенсиите да скочат с близо 20%.

От КНСБ ще продължат да настояват преразпределението на вноската за пенсия да доведе до облекчение за работника, като съотношението бъде 6:10:12.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст