Обявявиха спасителен план и на Острова (видео)

БГ Бизнес
 

Предвижда се частична национализация на някои банки

Британското правителство ще национализира частично някои банки в усилията си да възстанови финансовата стабилност. Министърът на финансите Алистър Дарлинг обяви план за стабилизиране на финансовата система.

Планът предвижда отпускането на кредитна линия от 200 милиарда британски лири, което е около 260 млрд. евро и отпускане на средства за рекапитализация до 50 милиарда лири, което означава частична национализация. Тези средства ще бъдат предоставени на разположение на банките в замяна на дялово участие на държавата в акционерния им капитал чрез придобиване на част от привилегированите им акции. Така ще се образува гаранционен фонд за частните клиенти на банките в случай на фалит.

"Банк ъв Ингланд излива солидни суми на пазарите и е готова и за още, ако се наложи. Ще работим в тясно сътрудничество с ръководствата на финансовите институции, за да поставим банките на здрави основи в дългосрочен план", посочи Алистър Дарлинг.

План бе изработен през изминалата нощ след спешно обсъждане под председателството на премиера Гордън Браун. В срещата участваха министърът на финансите и ръководителите на основните финансови институции в страната. Медиите коментират, че предстои преразглеждане на британската банкова система.



Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст