ЕЦБ дава помощ от 50 млрд. евро на банките

БГ Бизнес
 

Правителствата в на страните от ЕС продължават да наливат пари, за да опазят финансовата система от разпад

Европейската централна банка обяви, че за следващите 6 месеца увеличава на 50 милиарда евро помощта си за търговските банки. Финансовата институция обяви програма за координирани действия с националните банки, които да осигурят на търговските трезори необходимите количества американска валута.

Европейските правителства продължават да наливат пари, за да опазят финансовата система от разпад.

Правителството на Великобритания обсъждаше спешна помощ за банките в размер на 45 млрд. британски лири (76 млрд. долара). Това стана наложително след като сутринта акциите на основните британски банки поевтиняха с десетки проценти. След като белгийското правителство не успя да спаси изпитващата затруднения банка "Фортис", могъщата френска банка "Париба" съобщи, че купува в 75% от нея.

В Италия управителният съвет на най-голямата италианска банка - "Уникредит" - одобри план за увеличаване на капитала й. Ръководството на "Уникредит" коригира към понижение и прогнозата си за печалба.

Централната банка на Исландия отпусна 500 милиона евро за укрепване на най-голямата исландска банка - "Кауптинг". Същевременно правителството в Рейкявик пое контрола над втората по големина банка в страната.

Агенциите съобщиха, че Русия отпуска заем от 4 милиарда евро, за да може Исландия да укрепи финансовия си сектор. Руската страна заяви, че това не е факт, но Москва гледа положително на исландската молба.

Паника цареше на световните борси и днес. В Лондон доларът поевтиня, а златото отново поскъпна. Рязък спад в търговията затвори за 3 часа две от основните борси в Москва.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст