1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Обсъждат сградите да получават общи сметки за парно (видео)

БГ Бизнес
 

Абонатите ще трябва сами да определят кой колко да плати

Всяка сграда да получава обща сметка за парно от "Топлофикация", а абонатите сами да определят помежду си, кой каква част от общата сметка за парно и топла вода ще плати. Това предвиждат промени в закона, които енергийната комисия в парламента започна да обсъжда.

Депутатите ще решават, дали да се закрият индивидуалните партиди на абонатите и да се освободят топлофикационните дружества от задължението да съставят сметки на всеки абонат. Ако това предложение бъде одобрено, освен Законът за енергийна ефективност ще бъде променен и Законът за етажната собственост.

Предстои енергийната комисия да разреши също, топлофикациите да спират парното на жилищни сгради, в които 2/3 от абонатите имат просрочени повече от две сметки. Дружеството ще приема неплащането на сметките, като мълчалив отказ на цялата сграда от услугата.

Третото предложение свързано с парното, засяга закона за устройство на териториите - там вероятно ще бъде задължително изграждането на хоризонтална, а не вертикална инсталация в новостроящите се сгради.

Така при желание на абоната да се откаже от услугата или при неплащане на сметки, парното на конкретния абонат ще бъде спирано, без това да наруши топлоподаването за останалите жилища в сградата.

Идеята за обща сметка за целия блок няма да работи, тъй като хората няма да се разберат помежду си, кой колко да плати. Това прогнозира домоуправител на блок, който дължи големи суми на "Топлофикация".

От двайсет и седем семейства, четиринайсет изобщо не си плащат парното и топлата вода. Така блокът е натрупал трийсет хиляди лева задължения към Топлофикация.

След като държавата не може да си събере парите, как ние, значи ще почнат такива скандали, то може да се стигне до побоища и какво ли не, това е просто невъзможно”, коментира пред bTV жена от блока.

Тя предлага нормативно държавата да се оправи, да може да влезе във всеки апартамент на длъжника, който не си е плащал и който е ползвал, и по някакъв начин да си събере парите.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии