Предупреждават за опасност от рецесия у нас (видео)

БГ Бизнес
 

Анализатори прогнозират, че бизнесът и икономиката ни могат да останат без кредитиране и инвестиции отвън

България може да влезе в рецесия, ако международната финансова криза продължи да се задълбочава. Това предупредиха Авторитетни независими икономисти. Банките у нас са сигурни, парите на вложителите - защитени, но притеснението на анализаторите е, че бизнесът и икономиката ни могат да останат без кредитиране и инвестиции отвън.

Икономистите ангажирани в инициатива на "Отворено общество" за периодични анализи Макроуотч предупредиха, че ако световните финансови пазари не се стабилизират, западните големи търговски банки могат да ограничат драстично финансирането.

"Ако продължи това недоверие на пазарите ще се отрази и върху дейността на търговските банки, майки на българските банки. Няма начин тогава тази политика да не бъде привнесена и в българските банки. Т.е. рязко ограничаване на кредитната дейност - с всички негативни ефекти", предупреди Георги Прохаски, Център за икономическо развитие.

Без кредити и външно финансиране икономиката бързо ще влезе в рецесия. Това ще удари всеки българин.

"Рецесията означава по-малко работни места, повече безработица, по-ниски заплати, по-малко пари в бюджета, съответно по-малко възможности да се повишават държавните разходи", обясни Георги Ангелов, институт Отворено общество.

Това е най-песимистичният вариант. Ако международните пазари се стабилизират следващите месеци, прогнозата е икономиката да продължи да се развива добре, макар и с по-малки темпове на растеж.

"По-малките рискове, които трудно можем да избегнем са спадът на европейската икономика, което естествено ще е още по-трудно на българските износители да изнасят стоки и разбира се повишаването на лихвените проценти", предупреди Георги Ангелов.

Макар лихвите по ипотечните заеми да растат пазарът на имоти в България остава стабилен. Интересът на чужденците към наши имоти намалява, но не и търсенето на жилища от населението.

"Така че тези две тенденции се сблъскват, и на този етап, поне в градските жилища, поне при големите градове трудно може да се каже, че е спряло търсенето на имоти", каза Лъчезар Богданов, Industry Watch.

Икономистите съветват правителството да не допуска загуба на инвестиционното доверие в страната и най-вече намаляване на кредитния рейтинг на България от чуждите рейтингови агенции.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст