Икономиките на Югоизточна Европа засега стабилни (видео)

БГ Бизнес
 

Косвеният ефект обаче е покачване на лихвите по кредитите

Последиците от финансовата криза за сега не са засегнали Югоизточна Европа. Банките в страните от региона остават стабилни. Косвеният ефект обаче е покачване на лихвите по кредитите. Около тази оценка се обединиха ръководители от девет Централни банки от Югоизточна Европа, които се срещнаха в София.

И банките и индустрията, и дребният бизнес, и отделното домакинство, макар и в регион, незасегнат от световната криза, живеят и работят в среда на глобални финансови сътресения. И тя няма как да не се отрази макар и в косвени ефекти.

"Нарастване на цената на финансиране за банките и съответно очаквано нарастване на лихвите по кредитите. Възможен е и друг ефект, ако има страни от нашите основни партньори от ЕС, които имат забавяне в икономически растеж, то по линия на експорта да се отрази и на нашите страни", каза Иван Искров, БНБ.

Затова управителите на девет Централни банки от Югоизточна Европа посъветваха правителствата си да продължат да се придържат към строга фискална политика.

Централните банкери се обединиха и около тезата, че сътресенията на места в Европа не са причинени от липса на пари. И за да привлича нашият регион тези пари под формата на кредити или на директни инвестиции, трябва да излъчва позитивни сигнали.

В банковия сектор в Албания нещата са спокойни и безопасни. В Сърбия банковият сектор е стабилен и високоликвиден. Специалният фонд за гарантиране на влоговете е добре обезпечен в Румъния.

Стана ясно, че у нас печалбата на банките продължава да расте. По данни на БНБ с 30 на сто.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст