Сенатът на САЩ прие плана срещу кризата

БГ Бизнес
 

Текстът предвижда държавата да задели $700 млрд. за стабилизиране на финансовата система

Сенатът на Съединените щати одобри предложения от правителството пакет от екстрени мерки за преодоляването й. Законопроектът беше одобрен със солидно мнозинство - 74 гласа срещу 25.

Текстът предвижда държавата да задели 700 милиарда долара за изкупуване на изгубили ликвидност инвестиционни облигации и по този начин да стабилизира финансовата система. Предвижда се също създаване на надзорен орган за използването на средствата. Сенаторите и от двете партии одобриха законопроекта, след като гласуваха преди това поправки към него.

"Сенатът се обедини, за да може да посрещне най-критичното досега икономическо предизвикателство, пред което нашата страна се е изправяла. И ние изпратихме ясно послание към Америка. Няма да оставим икономиката ни да пропадне", посочи лидерът на демократическото мнозинство в Сената Хари Рийд.

"Моментът е важен за страната ни. Има с какво да се гордеем. Одобрението на плана не решава цялостно проблема, но поставя началото на движението в посока към връщане в кратки срокове на американската икономика там, където трябва да бъде", каза Мич Макконъл, лидер на републиканското малцинство в Сената.

Прието бе увеличаване на държавните гаранции за банковите депозити от 100 хиляди на 250 хиляди долара. Законодателите въведоха също допълнителни данъчни отстъпки за бизнеса, енергийния сектор и средната класа. Утре текстът ще бъде гласуван отново от Камарата на представителите, която вече го отхвърли в понеделник, причинявайки сътресение на финансовите пазари.

Уолстрийт реагира предпазливо на одобрението на спасителния план

Асошиейтед прес коментира, че инвеститорите може да са възприели подход на изчакване, докато и Камарата на представителите приеме плана. Агенцията предполага, че предпазливостта може да се дължи и на факта, че приемането на плана няма незабавно да отстрани проблемите от финансовата система, включително от стагниращите кредитни пазари.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст