БНБ: Банките у нас няма да бъдат засегнати от кризата (видео)

БГ Бизнес
 

Банковата ни система е стабилна и високоликвидна, смятат от държавната финансова институция

В Министерството на финансите няма данни за криза в банковия сектор в България. Това каза днес финансовият министър Пламен Орешарски. И според БНБ, банковата ни система е стабилна и високоликвидна, въпреки случващото се в световен мащаб.

Минимална е вероятността банки у нас да бъдат засегнати, ако чуждестранните банкови групи, които ги притежават, преживеят сътресение. От днес е в сила нов, по-висок основен лихвен процент - 5,38%. Това е най-високата му стойност от април 1998 г.

Подуправителя на БНБ Димитър Костов прогнозира пред Десислава Златкова дали ще продължат да растат лихвите по кредитите у нас.

"Основният лихвен процент е средна аритметична величина от това, което се е случвало през предходните 30 дни. На практика на пазара се вижда завишаване за оценката на ценността на парите и безспорно проличава загриженост от това, което се случва в световен мащаб, но не може да се дефинира като някаква паника или кризисна ситуация, напротив пазарът си остава високоликвиден", посочи Костов.

Според него вероятността да пострада българската банка, ако съответната банка-майка пострада от кризата, е доста малка.

"Все пак това, което имаме в страната не са клонове, а са самостоятелни юридически лица. По силата на икономическата логика не може да се очаква, че някой би тръгнал да изтегля внезапно пари от страната", коментира Костов.

Като фактори на стабилност на банките у нас БНБ посочват капиталовите изисквания, които са с 50% по-високи към българските банки, отколкото към западните. Минималните задължителните резерви тук са 6 пъти по-високи, отколкото в Европа. Банките имат в БНБ 7 и половина милиарда лева, които също са един буфер, който би позволил да се посрещнат сътресения.

"Разбира се извън това БНБ може в рамките на правилата на валутния борд и в рамките на свръхрезервите, с които разполага, да осигурява временна ликвидна подкрепа", каза подуправителят на БНБ.

"В момента при тази среда в глобален мащаб е нормално да се очаква, че лихвите ще са по-високи. Не с ужасяващи стъпки, но в рамките на досегашните скорости", каза Костов.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст