Прогнозират втори енергиен шок (видео)

БГ Бизнес
 

Инфлацията до края на годината ще продължи да се покачва

Как повишената от днес с близо четвърт цена на природния газ ще се отрази на индустрията и крайните цени на важните потребителски стоки и услуги? Освен при парното - не се очаква драстичен скок на цените на основните храни и стоки за населението, прогнозираха икономисти.

Инфлацията до края на годината ще продължи да се покачва.

"Може би процент-процент и половина по-висока инфлация, което е на практика сравнимо с това, което се случи след увеличението на електричеството в началото на юли. Ще имаме втори енергиен шок", прогнозира Георги Ангелов, институт Отворено общество.

От Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите обясниха, че повечето хлебопекарни няма да вдигнат цените, защото работят с фурни на ток, мазут и дизел. Увеличението ще се усети само при големите хлебозаводи, които са на природен газ. Цената на насъщния ще скочи с не повече от 2.

Бирата може да поскъпне с около пет процента. Две от големите пивоварни на пазара коментираха, че конкуренцията в момента е ожесточена и цените няма да се променят следващите месц-два докато не се направят обстойни пазарни анализи.

Парниковите зеленчуци заради скъпото отопление на оранжериите ще поскъпнат с до 20%. Цените по пазари и магазини обаче може и да останат непроменени, заради силния конкурентен внос на зарзават от съседните страни.

Заводите производители на изкуствени торове и метали ще повишат чувствително разходите си. Цените обаче при тях зависят от друг фактор - международните пазари.

"Казано по друг начин износител на стомана или торове не може да вдигне цените, защото просто газта е по-скъпа. Той се съобразява с борсовите котировки. Ако цената върви нагоре - добре, но ако цената тръгне надолу или остане непроменена, то по-скъпия газ цена означава само едно - трудни времена", посочи Георги Стоев, Industry Watch.

От всички страни в Европейския съюз по-евтина газ от нашата индустрия потребяват само естонските заводи.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст