Шоков скок в цената на природния газ

БГ Бизнес
 

Очаква се поскъпване на парното и на твърдите горива. Синдикатите пращат цените на газа на съд

Природният газ поскъпва шоково, но на два пъти в рамките на три месеца. Комисията за енергийно и водно регулиране постанови официално първото поскъпване на газа да стане от 1 октомври, с близо 24%. Следващото поскъпване ще е от 1 януари - с още 21 на сто. Така, за три месеца

синьото гориво ще поскъпне реално с малко над 45%.

Скокът на парното от ноември ще е с повече от 12%. Най-песимистичните неофициални експертни сметки сочат, че топлото в дома ни тази зима може да поскъпне извънредно с до 30%.

След консултативно заседание на правителството за цената на газа със синдикатите и работодателите енергийният министър Петър Димитров заяви, че увеличението на газа е неизбежно. Поскъпване на два пъти е максималното, което може да бъде направено.

Синдикатите, работодателите и правителството ще сформират специална работна група, която
ще подготви социална оценка как новата цена на газа ще рефлектира върху домакинствата.
Тя ще търси и механизъм как могат да бъдат подпомогнати социално слабите семейства, училищата и болниците, за да изкарат зимата.

Синдикатите обявиха, че ще обжалват поскъпването пред ВАС


"Веднага вкарваме процедура за съд. По този начин ще блокираме и ще задържим цените на природния газ и ако утре сутринта се организираме, в четвъртък няма смисъл да протестираме, защото увеличение на цената на газта няма да има", заяви Валентин Никифоров.

От Комисията за енергийно и водно регулиране коментираха, че обжалването няма да замрази поскъпването на газа. Синдикатите са в заблуда, че така могат да осуетят новата цена.

Шефът на енергийния регулатор Константин Шушулов се въздържа да прогнозира с колко ще поскъпне парното. Потвърди само, че ще е с повече от 12 на сто, както бе сметнато миналата седмица.

Според изчисления на независими експерти в енергетиката, при 45% скок на газа парното трябва да поскъпне с 30%. Разходите за синьото гориво представляват 70% от цената на парното.

"Ще се стараем да не се вдига много посред зима. Е сега не мога да ви дам отговор с колко. Чакайте, поне да мине една седмица - ще направим разчетите точно", отбеляза председателят на ДКЕВР Константин Шушулов.

Според него, ако комисията вдигне цената на тока, който произвеждат Топлофикациите, парното може да поскъпне и с много по-малък процент.

Бизнесът коментира лаконично, че повишението на природния газ на два пъти е по-приемлив вариант от скок на един път - с 36 на сто.

Природният газ от Нова година може да поскъпне повече от планираните 21%, ако петролът и доларът поскъпнат с повече от прогнозираното.

Очаква се поскъпване и на твърдите горива - дърва и въглища, съобщи БТА. За тон въглища увеличението ще е с около 10 лева. Цената в момента е 260 лева. Според потребители на твърди горива, за един отоплителен сезон домакинствата, избрали този вид отопление, трябва да се запасят с поне 4-5 тона.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст