КНСБ иска минимална работна заплата от 260 лева

БГ Бизнес
 

Синдикатът настоява държавата да поеме по-голям дял от осигурителните вноски

КНСБ поиска разпределението на осигурителните вноски между работника, работодателя и държавата през 2009 г. да бъде в съотношение 7:11:12.

Ръководството на БСП се срещна с представители на синдикалните и работодателските организации във връзка със законодателните приоритети, разпределението на бюджетния излишък и рамката на проектобюджета за следващата година.

Президентът на КНСБ Желязко Христов посочи, че при това съотношение 300 милиона лева трябва да бъдат разпределени - 150 милиона лева да останат при работниците и също толкова - при работодателите. Работодателски организации поискаха вноските на работодателя и на работника да бъдат намалени еднакво и съотношението да бъде 6:10:12.

Министърът на финансите Пламен Орешарски каза, че проектобюджетът за следващата година е разработен при съотношение на осигурителните вноски между работник, работодател и държава 8:10:12. Той посочи, че ще продължат дискусията по предложените варианти.

От КНСБ настояват минималната работна заплата през следващата година да бъде 260 лева, вместо 240 лева, и тя да бъде обвързана с прага на бедност. От синдиката поискаха до края на мандата да бъде прието законодателство за уреждане на колективните трудови спорове и правото на сдружаване, което у нас не е регламентирано.

Мая Манолова от ръководството на БСП и депутат от левицата посочи, че като приоритет ще бъде включено приемането на нов закон за уреждане на колективните трудови спорове и ще бъдат разгледани предложенията на синдикатите за законодателни инициативи за уреждане на правото на сдружаване.

От КТ "Подкрепа" предложиха да бъде създаден гаранционен фонд към доброволните пенсионни фондове. Президентът на синдиката Константин Тренчев посочи, че има сведения за поне един доброволен пенсионен фонд, който е купил финансови инструменти и може да излезе на загуба. Той посочи, че от синдиката споделят идеята за създаване на агенция за контрол на храните, като се използват съществуващи структури.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст