Държавен фонд ще пази топлофикациите от фалит (видео)

БГ Бизнес
 

Сметките трябва да бъдат издавани толкова често, че да позволяват на потребителите да контролират консумацията си, посочи еврокомисар Кунева

Европейската комисия ще започне наказателна процедура срещу България. Това съобщи в ефира на bTV еврокомисар Меглена Кунева. Този път държавата ще отговаря за неспазване на европейското законодателство за защита на потребителите при доставките на електроенергия. Страната ни има срок до края на месеца или още само един ден, за да опровергае тези подозрения. Трябва да се дадат доказателства, че сметките за ток отчитат точно реално консумираната енергия. С последния ден на септември изтича срокът, в който България може да докаже, че тук, както в останалата част на Общността, купувачът на ток да може да си направи сметка колко харчи, колко и как да пести.

"Сметките, възоснова на действителното потребление, трябва да бъдат издавани толкова често, че да позволяват на потребителите да контролират консумацията си на енергия", посочи Кунева.

"За бога, братя, сезирайте съда"

За това призова председателят на ВАС Константин Пенчев по време на кръгла маса на тема "Защита на потребителите на енергийни услуги" - част от инициативата на bTV, Дарик радио и вестник 24 часа "Монополът и гражданинът".

"Смятам, че потребителите трябва да се оплакват, защото тези оплаквания дават много добра информация за всеки, който иска да работи по-добре на пазара", посочи еврокомисарят.

В очакване на новите цени на парното и в ситуация, в която рискът от спиране на парното е реален, председателят на ДКЕВР Константин Шушулов предложи държавата да създаде фонд за защита на топлофикациите, които са пред опасност от фалит.

"Такъв фонд има за банките, значи може да се създаде и за топлофикациите. Едно топлофикационно предприятие, ако фалира, не става дума, че ще събори електроенергийната система, въпреки че има и такава опасност, но хората в по-голямата си част в София и големите градове нямат възможност за друго алтернативно гориво, нямат комини", посочи Шушулов.

ЕС е в процес на създаване на единна европейска енергийна политика, която в момента липсва, напомни еврокомисар Кунева и даде за пример сектора на телекомуникациите, където такъв тип обща политика налага и еднакви правила на работа на операторите в различните страни.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст