Топлофикациите ще искат нови цени на парното

БГ Бизнес
 

Те призоваха клиентите да си плащат редовно, за да могат да се разплащат за синьото гориво

Асоциацията на топлофикациите отново увери клиентите си в Бургас, Враца и Плевен, че зимата ще имат топла вода и парно. Цял ден се очакваше да бъде подписано споразумението за дълга на трите топлофикации в размер на 7 милиона лева, заради който "Булгаргаз" заплаши да спре доставките.

Принципната договорка е трите топлофикации да плащат дълга си към "Булгаргаз" с продажба на ток.

От топлофикациите обаче призовават клиентите да си плащат редовно, за да могат да се разплащат за синьото гориво, което се очаква да поскъпне идната седмица. В тази връзка и топлофикациите ще поискат нови цени на парното.

Механизмите, с които да се подобри събирането на сметките за парно и топла вода, както и погасяването на натрупаните дългове към топлофикационните дружества, стават все по-дискутирана тема. Криминализиране на неплащането и отчитане на абонатна станция на един блок, са някои от идеите. Как се приемат те от съвестните клиенти на Топлофикация?

Над 9000 сгради в София, са заплашени от спиране на парното заради неплатени сметки. Големи длъжници има във всички столични райони. Според интернет страницата на "Топофикация София" в квартал "Младост" блоковете-длъжници са над 30.

Никола Деведжиев е пенсионер. Даскала, както всички съседи го наричат, е един от тези, които винаги навреме плащат своите сметки за парно и топла вода. Въпреки това преди около седмица той провежда интересен телефонен разговор с фирмата, която отоплява неговия блок.

"Господине, вие имате най-малка сметка и затова сме ви причислили тази сума, защото имате хора, които не са платили. Когато те си платят, на вас ще ви бъде възстановена тази сума".

Пенсионираният учител живее в блок, които дължи повече от 73 000 лева. Като съвестен клиент той не се притеснява да коментира предложението на Асоциацията на топлофикационните дружества неплащането на сметки за изразходвана топлинна енергия да се криминализира.

"Тези, които не плащат, нямат никакво оправдание, а ползват топла вода. Трябва да си мълчат и да си понесат последствията", смята Никола Деведжиев.

Също както своя съсед Даскала, Георги Тодоров е пенсионер. Според него идеята всички съседи в един блок да плащат заедно, на абонатна станция, е погрешна.

"Против тая идея съм да се плаща ан-блок. Ние сега много, много не общуваме помежду си, а тогава ще бъде сигурно една война. Отношенията ще бъдат изострени, въобще няма да се поглеждаме сигурно. Това ще бъде една мъка за всички".

Георги не разбира не само останалите 60% от своите съседи, но и всички останали софиянци, които не плащат своите сметки парно.

За разлика от Георги, който е машинен инженер, Никола Деведжиев няколко десетилетия е преподавал психология и история. Може би затова се опитва да разбира съседите си:

"Как да ви кажа... В нашия блок живеят специални хора, работници...И каквото и да им кажеш, се смятат за пренебрегнати".
 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст