1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Зеленчуците поскъпват

БГ Бизнес
 

По-евтини ли са вносните зеленчуци?

Скокът на природния газ ще усетим в покачването на цените и на други стоки и услуги. Още един пример - зеленчуците, които се произвеждат в оранжерии, отоплявани на газ. По-евтини ли са вносните зеленчуци и от какво се определя цената на доматите и краставиците?

Цената на оранжерийните зеленчуци се формира на пазарен принцип, в зависимост от търсенето и предлагането на стоковата борса. Тя обаче се определя и от разходите за производството им. Затова след скока на синьото гориво ще поскъпнат и зеленчуците. Това заяви за bTV Пламен Сапунджиев, заместник председател на Асоциацията на производители на оранжерийни продукти.

"70% от себестойността на зеленчука е енергия, след като енергията се повишава с около 30%, значи сметнете 70х30 е 21% точно", каза Сапунджиев.

Днес продавачите също обясниха така по-скъпите зеленчуци. Въпреки големия скок на газа, с който се отопляват повечето оранжерии, българските краставици и домати няма как да се продават по-скъпо от вносните. Това е така, защото за нашите производители, които се съобразяват с цената на преобладаващата вносната стока, не остава голям избор. Те трябва или да продават без печалба, или да отчетат загуби и да спрат производството.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии