Очакват скок в цените на жилищата заради скъпия газ

БГ Бизнес
 

Какви ще са последствията от поскъпването на газа?

Още по темата за очакваните ефекти от новата цена на природния газ. Около процент допълнителна инфлация ще отчетем като резултат от покачването в цената на синьото гориво, прогнозират икономисти.

Според тях най-засегнати ще са торовата индустрия и производството на строителни материали. Според камарата на строителите у нас, обаче ръст в цените на жилищните имоти ще има най-много 5%.

След скока на газта животът ни ще поскъпне. Първите засегнати ще са потребителите на парно, като след тях се нареждат всички индустрии ползващи синьото гориво като суровина за производство. Така минералните торове, стъкла или пък тухли ще струват повече.

"Всички стоки, които ползват енергия, особено тези ползващи газ, ще усетят това поскъпване, но за голяма част от българските домакинства ще го усетят доста болезнено и бързо чрез парното", каза Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

Усещането за повече и нарастващи разходи кара хората да настояват за по-високи доходи. Един от браншовете, където всички прогнозират пряк ефект скъпия газ е строителството. Тъй като ще поскъпнат материалите

"Те са сериозен дял в строителството. Но по-голямата част са вноски и българския скок в цената на газа няма да ги засегне", коментира Иван Бойков, директор на Камарата на строителите.

Затова според строителите евентуално поскъпване на апартаментите може да има максимум до 5%. Едно вдигане на цените за сметка на газта, това ще е проба, спекулация, но няма шанс, смята Бойков.

Колкото и да е странно качването на цената на природния газ, може има и позитивен ефект, тъй като създава по болезнен начин стимули в икономиката за енергоспестяване", каза Ганев.

Така според анализатора много хора и фирми ще вложат средства в топлоизолация и енергийна ефективност.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст