1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Няма място за поскъпване на тока, смятат икономисти

БГ Бизнес
 

Експертите ни успокояват, че поне цените на хранителните продукти и петрола са по-стабилни

Няма място за поскъпване на тока в момента, твърдят и водещи икономисти. Скокът на природния газ ще се отрази най-вече на хората, които директно се отопляват на него или ползват централно парно и топла вода. Но ако покрай синьото гориво държавата реши да вдигне и цената на тока, това вече ще удари по джоба на всички ни.

Според старши икономист Георги Ангелов, Държавната комисия по енергийно и водно регулиране няма добро основание да пристъпи към такова решение.

"В България за момента голямото количество ток се произвежда от ТЕЦ-ове на въглища и от ядрена електроцентрала. Производството на електричество на база газ не е толкова голям процент", обясни старши икономистът Георги Ангелов.

И без нов ръст в цената на тока, инфлацията у нас до края на лятото спрямо миналата година е 11%. Това е три пъти повече от средната в Европейския съюз. Чака ни и още едно поскъпване - увеличение на акциза на цигарите.

Икономистите ни успокояват, че сега поне цените на хранителните продукти и петрола са по-стабилни. На практика външните шокове, с които до сега инфлацията се оправдаваше, вече са минало. Всичко друго е вътрешна политика.

"Повечето промени са си предизвикани от нас, от нашата политика. От това, че имаме монопол в енергетиката. От това, че нямаме конкуренция в доставките на природен газ и не работим за да се случи такава и от това, че трябва да изравняваме акцизите си с ЕС", допълни още икономистът.

Според него, дългосрочното решение на проблема е в търсенето на повече и различни източници на енергия. Колкото до краткосрочните ефекти - възможно е да ни чака тежка зима.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии