Има готовност за пускане на парното в столицата

БГ Бизнес
 

Основен проблем обаче остават задълженията на "Топлофикация"-София към "Булгаргаз", заяви изпълнителният директор на дружеството

Има техническа готовност за пускане на парното след 1 октомври, заяви Петко Милевски, изпълнителен директор на "Топлофикация"- София на заседание на парламентарната комисия по енергетика. Програмата за подготовка се изпълнява без забавяне и при пет дни под 12 градуса, парното на софиянци може да бъде пуснато.

Основен проблем обаче остават задълженията на дружеството към доставчика "Булгаргаз". "Топлина от 1 октомври е една голяма питанка, ако не се издължим", заяви Милевски, цитиран от Агенция "Фокус". Милевски посочи два проблема: че дружеството продава енергия на по-ниска цена и, че има ниска събираемост.

При сега действащите цени, утвърдени от ДКЕВР, към месец декември би трябвало да бъдем в пасив 36 млн. лв., до този момент той е почти 10 млн.лв., каза Милевски и посочи, че е увеличена събираемостта в месечен план трикратно благодарение на взетите "принудени" мерки.

Продаваме с 21% по–ниско от себестойността на топлинната енергия, посочи Милевски. Чрез въвеждане на когенерационни модули топлофикациите в Плевен, Варна, Бургас, Велико Търново направиха много за ефективно производство, друга част не направиха почти нищо, в това число София и Пловдив, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов.

"През миналата година цената на природния газ беше повишена съвсем малко Тази година дадохме на топлофикационните дружества 12 % по-висока цена с цел да компенсираме увеличението от Булгаргаз. Проблемът е в дружествата", заяви Шушулов.

Дружествата произвеждат енергия на печалба, но не могат да си съберат парите и там е голямата причина да са в това състояние, каза още той. Председателят на ДКЕВР отново обяви готовност за иницииране на промяна в Наредбата за топлоснабдяването.

Събирането на сумите навсякъде става на абонатна станция, дори в големите сгради. У нас Законът за етажната собственост не разрешава това и то ще стане изключително трудно - комуналните услуги да се плащат общо за етажната собственост, а не индивидуално за апартамент, каза Шушулов. Още този месец Законът за етажната собственост ще влезе в пленарна зала, стана ясно на заседанието.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст