1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Синхронизират цените на газа и парното

БГ Бизнес
 

Държавата готви законодателни промени, за да помогне на топлофикациите

Държавата ще предприеме бързи законодателни промени, за да помогне на "Топлофикация София" и на другите топлофикационни дружества да излязат от тежкото положение, в което се намират. Това стана ясно след срещата на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров с общински съветници от БСП, предаде БТА.

Ще работим в посока на това да има синхронни промени в цената на газа и на парното, тъй като сегашната практика е нездравословна, каза Димитров.

Цената на природния газ се променя на всяко тримесечие в зависимост от международните цени, а цената на парното - веднъж годишно. Ще работим, за да се промени Наредбата за топлоснабдяване, така че вече да има синхронни цени, отбеляза министърът.

Не е обсъждана възможността, заявена днес от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, цената на парното да бъде увеличена от ноември с 12%.

"Това е правомощие на регулатора, но подобно увеличение трябва да бъде обсъдено най-вече с "Топлофикация София", посочи министърът. Той каза, че се надява до няколко дни промяната в Наредбата за топлоснабдяване да стане факт.

Общинските съветници от БСП Жельо Бойчев и Петър Курумбашев предложиха капиталът на столичната топлофикация да бъде увеличен за сметка на Столичната община, като тя да получи до 75% от собствеността на дружеството. Министър Димитров както и по-рано изрази становище, че това е най-бързото решение на кризата с парното отопление в София.

Димитров добави, че е възможно и държавата да увеличи своя дял, но тогава ще трябва да обяснява на хората от другите градове защо с техни пари се погасяват задълженията на столичани. Според Петър Димитров поемането на задълженията на "Топлофикация София" от излишъка в бюджета е неправомерно според европейското законодателство.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии