Очакват цената на олиото да падне с над 20 стотинки

БГ Бизнес
 

Хлебопроизводители обаче прогнозират задържане в цената на хляба

Цените на хлебното зърно на международните пазари продължава да пада. Това отчитат всички големи международни борси. У нас обаче хлебопроизводители прогнозират задържане в цената на хляба. В същото време обаче се очаква с над 20 стотинки намаление на олиото.

Тази година е рекордна в добива на зърно в цял свят. Очакват се над 465 милиона тона. Обилните количества от суровината и уплаха на инвеститорите от финансовата криза, доведоха до сериозни спадове в цената на борсите с около 25 евро на тон. У нас държавната комисия по стоковите борси и тържищата наблюдава цените на стоките. Според нейния председател Христо Миленков цените на хлебното зърно ще стигнат 270-295 лева за тон, т.е. по-високи от тези на международния пазар.

"Една цена, ако трябва да я сравняваме с миналата година, която бе 400 лева на тон е една по-ниска цена", каза Христо Миленков, ССБ.

Според Миленков няма абсурд в това, че цените на зърното в международен план падат, а у нас е по-скъпо.

"България, сравнително най-много цената на хляба да не поскъпва, но ако попитате производителите, които казват че освен зърно, хлябът е труд и други консумативи, се опъваме пред дилемата, ще се запази ли цената или ще се повиши?", посочи Миленков.

Отговорът на този въпрос потърсихме от Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите. Според него ефектът от добрата реколта е бил изяден от качените цени на енергоносителите.

"В краткосрочен ефект очаквам стабилизиране на цената и движенията ще бъдат плавни", каза Попов.

Той уточни, че няма да има резки спадове или качвания в цената на насъщния, който обаче ще гони средноевропейските цени

Повод за прогнозата за зпад на цената на олиото е ежеседмичният спад с около 5 стотинки на борсите в страната, както и очакванията за добра реколта от слънчоглед.

"Смятаме че една цена от около 2.50-2.60 лева би била съвсем приемлива за консуматорите", каза Миленков.

В момента средната цена на олиото в страната е 2.84 лв.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст