Европейските борси тръгнаха надолу

БГ Бизнес
 

Еуфорията от съживяването на капиталовите пазари вече я няма

Европейските борси тръгнаха надолу заради несигурността в американската икономика. Президентът на Франция Никола Саркози призова за извънредна международна среща по темата. Опасенията, че планът на САЩ за спасяването на финансовата система може да не премине гладко през Конгреса отново напрегнаха атмосферата на световните пазари.

Еуфорията от съживяването на капиталовите пазари вече я няма. На нейно място са се загнездили притесненията на финансистите, че 700 милионният план на правителството на САЩ може и да не успее.

"Пазарите са несигурни за плана на Вашингтон, защото той все още не е готов. Настъпил е критичният момент, в който ние трябва да разберем на каква цена ще са готови да изкупят проблемните активи. Докато планът не бъде завършен, ще има сътресения в борсите по цял свят", смята Оливър Рот, финансист от Германия.

Според Хауърд Уилдън, финансов експерт от Великобритания, се смята, че Съединените щати ще успеят да се стабилизират.

"Но техният план все още не е заработил и за нас остава да чакаме. Изискват се нерви от стомана да гледаш как се развива пазарът в момента", заяви Уилдън.

Очакванията са планът да бъде приет до петък. Президентът Джордж Буш призова Конгреса да се съсредоточи единствено върху решаването на кризата на финансовите пазари. Тревогите около изхода от ипотечната криза в страната се отразиха и върху долара, който поевтиня рекордно спрямо еврото само за един ден.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст