Експерти: Финансовата криза няма да засегне бизнеса с имоти по морето

БГ Бизнес
 

Над 70% от купените от чужденци имоти са от руснаци

Финансовите сътресения на Запад едва ли ще се отразят върху бизнеса с недвижими имоти по българското Черноморие, смятат експерти. Основна причина е, че интерес към сделки край морето проявяват от страни, които не са засегнати от кризата, като Русия и бившите съветски републики. Тенденцията е търсенето да продължава да расте.

Във Варна темпът на жилищно строителство е изравнен с този в София, според Националната статистика. От пролетта цените са се вдигнали с около 15%, а за последната година - с 30, отчитат от водеща агенция за имоти.

"Към момента финансовата криза, а смятам и за в бъдеще, не би имала отражение, тъй като тези страни, които в момента засяга най-вече, от една година насам и от повече не са основна движеща сила на имоти по Черноморието", коментира Ивайло Цандев.

През последната година и половина - две се отдръпнаха германци, ирландци и британци, а мястото им заеха руснаците. България стана най-желаното място за покупка на имоти сред руснаците. Средният купувач е московчанин, между 40 и 60 години, търси малък апартамент за около 50-70 000 евро, казва Юри Славчев от строително-инвестиционна компания, работеща с Русия.

"Преди търсеха само над средната класа, докато сега може би, че е станало модерно, може би хората станаха по-отворени към света, може би по-тясната връзка между България и Русия, все пак винаги я е имало", допълни и Юрий Славчев.

"Курица не птица, Болгария не заграница" или Кокошката не е птица, а България не е чужбина, гласи популярна шега. Именно културната и географска близост, климатът и условията привличат руснаците.

Най-много се купува в България и търсенето е голямо, търси се всичко. А щом руснаците купуват, значи руснаците идват и да инвестират - фактически вече става така, че руснаци строят за руснаци в България и сами се обслужват

Над 70% от купените от чужденци имоти са от руснаци. Специалистите очакват пазарът на ваканционни имоти да продължи да се развива. Значително поевтиняване няма да има, първо, защото има интерес от чужди клиенти, и второ, защото още не е ударен таванът на цените.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст