Общински съветници и депутати са длъжници на Топлофикация (видео)

БГ Бизнес
 

Как държавата ще реагира на създалата се ситуация?

Според министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров спирането на парното и топлата вода не е проблем на министерството, а на самите абонати.

Според Димитров потреблението на топлоенергия е колективен акт и би трябвало да се носи колективна отговорност. Той отбеляза, че сред некоректните платци има депутати, общински съветници, издатели и редица заможни хора, заради които ще бъдат ощетени коректните платци.

"Ако има списък на бедните и те не могат да си плащат тогава може да се говори за нарушаване на права. Но говорим за заможни хора, голяма част от които задълженията им са за над 15 хил. лева”, посочи енергийният министър.

Димитров заяви, че към момента дълговете на Столичната топлофикация са в размер на 200 млн. лева. Според него не държавата, а общинската власт трябва да решава проблемите с топлоподаването на софиянци.

"През 1994 г. топлофикационната мрежа на София, изградена с пари на българските данъкоплатци е подарена 100% на общината. 3 години по-късно заради дълг от 42 млн. лв. държавата получава собственост от 42%, без да получава пари. Разбирате, че досега държавата играе ролята на Дядо мраз за гражданите на София", каза Димитров.

Той смята, че Столична община трябва да увеличи капитала на дружеството със 70 млн. лв., за да може то да погаси задълженията си към газовия доставчик.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст