Вашингтон взе спешни мерки за изход от кризата (видео)

БГ Бизнес
 

Ефектът се усети в Азия и в Европа

Световните борси изпаднаха в еуфория след обявените от Вашингтон спасителни мерки. Индексите на основните финансови пазари скочиха с 5 до 8 процента.

След като Управлението за федерален резерв отпусна заем от 85 милиарда долара за Ей Ай Джи и създаде кредитна линия от 180 милиарда долара за изпадналите в криза банки, правителството и Конгресът се договориха за нов пакет мерки. Целта му е да помогне на банките да се отърват от натрупаните още от 80-те години лоши ипотечни кредити. Според финансови яминистър хенри Полсън този план ще бъде за стотици милиарди долари.

"Току-що приключи, мисля - една много ползотворна среща, на която министърът на финансите и председателят на Управлението за федерален резерв представиха инициатива за излизане от финансовата криза. Нашето предложение е да я осъществим и като направим това, ще изолираме интересите на спекулативния бизнес от интересите на големия бизнес", съобщи Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите.

Още при отварянето тази сутрин в Азия и в Европа се усети ефектът от тази мярка.

"За да възстанови доверието на пазара, смятам, че американското правителство трябва да заеме позицията на кредитор на последния шанс и то направи точно това. Заради тази мярка доверието се възстанови и нашият индекс се повиши с повече от 1000 пункта", каза Френсис Лун, "Фулбрайт Секюритис", Хонконг.

Днес френските пазари тръгнаха с ръст от 6 процента, най-вече заради ръста на акциите на банките и застрахователните компании. Ние си обясняваме този скок с мерките, които бяха обявени от Вашингтон и наливането на милиарди долари в помощ на банковия сектор. Натали Пелра., „Ришельо Финанс", Париж.

Тази сутрин Уолстрийт отвори със скок от 3,5%. На фона на борсовия оптимизъм кандидат-президентът на републиканската партия Джон Маккейн призова по-младия си опонент да престане да му чете лекции за финансовата криза. Крахът на борсите през последните дни даде възможност на двамата претенденти често да изпадат в словесни престрелки на финансова тема.

Основните индекси на водещите световни и европейски борси днес се повишиха силно, след като Вашингтон се ангажира да вземе мерки за овладяване на финансовата криза, предадоха световните агенции. Основните индекси на Шанхайската, Хонгконската, сеулската, Лондоската, Парижката и скандинавските борси, поеха нагоре.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст