Булгаргаз решава да спре ли подаването на газ в Плевен, Бургас и Враца

БГ Бизнес
 

80 000 домакинства, болници и училища може да останат без топла вода на националния празник

Днес изтича срокът, в който топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца трябва да се издължат на "Булгаргаз". Банките обаче им отказаха кредит.

Държавната газова компания предупреди, че ако няма пари, ще спре синьото гориво в понеделник, на националния празник. Кризата може да бъде избегната, единствено ако "Булгаргаз" приеме предложението на собственика на трите топлофикации Христо Ковачки да направи залог на негови активи.

Отговорът на "Булгаргаз" се очаква днес. Ако не се стигне до споразумение, 80 000 домакинства, болници, училища и детски градини в Бургас, Плевен и Враца от понеделник ще бъдат без топла вода и парно. Асоциацията на топлофикационните дружества обясни, че ТЕЦ-овете със спряно газоподоване не са длъжни да компенсират абонатите, когато са оставени без природен газ.

Плевенската топлофикация очаква решението на "Булгаргаз", от което ще зависи дали Плевен остава без топла вода от 22 септември. Изпълнителният директор на дружеството Иван Гетов каза пред bTV, че на "Булгаргаз" е изпратен погасителен план, според който ТЕЦ Плевен ще се издължи до 15 ноември.

Дълговете на "Топлофикация"- Плевен са 3 млн. и 300 хиляди лева. Ако "Булгаргаз" не приеме погасителния план, ще спре газа на 22 септември в 08.00 часа сутринта. На 12 септември доставчикът спря подаването към плевенската ТЕЦ и градът остана без топла вода. Най-зле се отрази липсата й на големите промишлени абонати на ТЕЦ-а, както и на социалните заведения в града.

И в Бургас се очаква "Булгаргаз" да спре подаването на газ към Топлофикацията в понеделник. За една работна седмица дружеството не успя да събере задълженията от 4 милиона лева Шефът на Топлофикация Бургас Въльо Дучев отказа коментар и обясни, че проблемът не се решава на местно ниво.

Във Враца ситуацията с топлоподаването е повече от критична, тъй като местната топлофикация също не успя да събере дължимите 2 милиона и 300 хиляди лева за "Булгаргаз".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст